back-image
"Опорная школа (ресурсный центр) имени Абая" отдела образования Осакаровского района управления образования Карагандинской области

Қазақ тілінің қолданылу аясын кеңейту

Қазақ тілінің қолдану аясын кеңейту, оның ішінде нашар көретіндер үшін қажетті жағдайлар жасау мақсатында Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің Тіл саясаты комитеті қазақ тіліндегі сөйлеуді синтездеу жобасын жүзеге асырды (экран дикторы)

screenreader.tilqazyna.kz
Организации> "Опорная школа (ресурсный центр) имени Абая" отдела образования Осакаровского района управления образования Карагандинской области
Информация об организации питания детей интерната при школе
17-09-2024 12:18
Информация об организации питания детей интерната при школе

Осакаров ауданы ББ"Абай атындағы тірек мектебі

(ресурстық орталығы)" КММ жанындағы интернат балаларын тамақтандыруды ұйымдастыру туралы

АҚПАРАТ

 

Білім алушыларды тамақтандыру мектеп асханасында "халықты қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптарға" сәйкес жүзеге асырылады.

Тәулік бойы болу кезінде 5 рет тамақтану (таңғы ас, түскі ас, түстен кейінгі тағамдар, кешкі ас, ІІ кешкі ас) жүзеге асырылады.

Білім беру мекемесінің интернатының балалары үшін "Осакаров ауданының білім бөлімі" ММ басшысы және мектеп директоры бекіткен Қысқы және күзгі кезеңдерге арналған мәзір жасалды. Күнделікті рационға мыналар кіреді: сүт, ашытылған сүт өнімдері, ет өнімдері, май, өсімдік майы, көкөністер, жемістер, нан өнімдері, жеміс шырындары, Жарма, балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе. Азық-түліктің орташа тәуліктік жиынтығы СанПиН нормаларына сәйкес беріледі.

Білім алушылардың тамақтануы қайнату, бумен пісіру, бұқтыру, пісіру сияқты жұмсақ тамақтану қағидаттарына сәйкес келеді.

Витаминдік және микроэлементтік жетіспеушіліктің алдын алу үшін йодталған тұз тағамдарды дайындауда қолданылады, үшінші тағамдарды витаминдеу жүзеге асырылады.

Мектеп-интернаттағы тамақтануды ұйымдастыру жүйесі келесі міндеттерді қояды:

- білім алушыларды толыққанды теңгерімді ыстық тамақпен қамтамасыз ету;

- калория мен теңдестірілген тамақтануды қадағалаңыз;

- білім алушыларға салауатты өмір салты мен тамақтану дағдыларын үйрету;

- салауатты әдеттерді дамыту және салауатты өмір салтына деген қажеттілікті қалыптастыру;

- тамақтану мәдениетін және өзіне-өзі қызмет көрсету дағдыларын қалыптастыру.

Интернат балаларын тамақтандыру мектеп асханасында жүзеге асырылады.

Асханадағы ас блогы қажетті технологиялық және тоңазытқыш жабдықтармен, ас үй және асхана ыдыстарымен қамтамасыз етілген.

Тамақтану сапасы мен ас блогының жұмысын ұйымдастыруды және тамақтану сапасын бақылау жөніндегі комиссия бақылайды.

Комиссия күнделікті бақылауды жүзеге асырады:

  • Мәзір - талапқасәйкес азық - түлік пен дайын өнімнің мақсатты пайдалануы;
  • Диетаның бекітілген перспективалық мәзірге сәйкестігі;
  • Жеткізілетін өнімнің сапасы;
  • Ас блогының санитарлық жағдайы;
  • Білім алушылардың тамақтануының ұйымдастырылуы;
  • Асхананың жұмыс кестесінің сақталуы.

 

Оқу ісі жөніндегі директордың орынбасары    Асрепова А.Н.Питание обучающихся осуществляется в соответствии с «Санитарно-эпидемиологическими требованиями к организации  общественного питания населения» в школьной столовой.

 

При круглосуточном пребывании осуществляется 5-ти разовый прием пищи (завтрак, обед, полдник, ужин, ІІ ужин).

Для детей интерната образовательного учреждения составлено меню на зимний и осенний периоды, утверждённое руководителем ГУ “Отдела образования Осакаровского района” и директором школы. В ежедневный рацион включены: молочные, кисло-молочные продукты, мясные продукты, сливочное, растительное масло, овощи, фрукты, хлебобулочные изделия, фруктовые соки, крупы, рыба, яйцо, сыр, творог. Cреднесуточный  набор продуктов питания выдаётся согласно нормам СанПиН.

Питание обучающихся соответствует принципам щадящего питания таких как варка, приготовление на пару, тушение, запекание.

Для профилактики витаминной и микроэлементной недостаточности в приготовлении блюд используется йодированная соль, проводится витаминизация третьих блюд.

Система организации питания в  школе - интернате ставит перед собой следующие задачи:

- обеспечить обучающихся полноценным сбалансированным   горячим питанием; 
- следить за калорийностью и сбалансированностью питания; 
- прививать обучающимся навыки здорового образа жизни и питания; 
- развивать здоровые привычки и формировать потребность в здоровом образе жизни;

- формировать культуру питания и навыки самообслуживания.

Питание детей интерната осуществляется в школьной столовой.

Пищеблок в столовой обеспечен необходимым технологическим и холодильным оборудованием, кухонной и столовой посудой.

За качеством питания и работой пищеблока осуществляется контроль комиссией по контролю за организацией и качеством питания.

Комиссия осуществляет ежедневный контроль за:

  • Целевым использованием продуктов питания и готовой продукции в соответствии с меню- требованием;
  • Соответствием рационов питания утвержденному перспективному меню;
  • Качеством поставляемой продукции;
  • Санитарным состоянием пищеблока;
  • Организацией приема пищи обучающихся;
  • Соблюдением графика работы столовой.

Зам.директора по УВР            Асрепова А.Н.

Новости